01.04.2024
Technology

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

By: Laura Jenny

BlogTechnology

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk verandering in, want er is nu een batterij ontwikkeld die stabiele stroom opwekt in je eigen lichaam.

Onderzoekers uit China ontwikkelden een batterij die werkt op zuurstof uit het lichaam. Op Scientias zegt de hoofdonderzoeker, Xizheng Liu dat als we die continue stroom van zuurstof in het lijf kunnen benutten, de batterij niet meer afhankelijk is van materialen die eindigend zijn. Althans: niet voordat we zelf eindigen. Zo zou je je hele leven met die batterij kunnen doen.

Stabiele voltage

De batterij blijkt naast een stabiele voltage van 1,3 à 1,4 Volt (ongeveer een AAA-batterij) ook nog eens niet direct na implementatie te werken. Dat is getest op ratten. Klinkt negatief, maar de batterij kon pas stabiele elektriciteit leveren toen de bloedvaten en de wond goed genezen waren. Het helpt daardoor monitoren of het lichaam goed heelt.

Wel is er een nadeel: de voltages die de batterij nu aankan, zijn nog niet zo goed als de voltages die nodig zijn om medische apparaten goed en wel van stroom te voorzien. Een positief punt is dat de batterij ondanks de chemische reactie wel door het lichaam geaccepteerd wordt en er ook geen ontstekingen of vreemd weefsel ontstond.

Pacemaker-batterij

Het is nu aan de onderzoekers om te experimenteren met materialen en het design te verbeteren zodat de batterijen meer aankunnen. Ook dromen ze alvast van de toekomst, want ze zien ook een rol bij tumorcellen: als het zuurstof rondom een tumor wordt weggehaald, dan worden kankercellen mogelijk verzwakt.

De batterij van een pacemaker gaat vijf tot tien jaar mee, maar daar zou bij dezen dus een oplossing voor kunnen zijn. Dat scheelt drukte op de OK en vooral is het een stuk veiliger en prettiger voor de patiënt.

Share this post