De urbanisatie dendert in hoog tempo voort. Steden moeten steeds slimmer worden, om al die mensen te kunnen blijven herbergen. Maar hoe houd je zo’n miljoenenstad duurzaam? Want al die mensen hebben natuurlijk niet alleen ruimte nodig om te wonen. Ze moeten ook eten en zich kunnen verplaatsen tussen die woonruimte en hun werk. Om maar een paar dingen te noemen.
Door die urbanisatie komen er steeds meer “megasteden” op de wereld: steden met ten minste 10 miljoen inwoners. Ter vergelijking: Amsterdam telt er “slechts” 825.000. De grootste steden van dit moment zijn:
En dat worden er alleen maar steeds meer. De verwachting is dat rond 2030 zo’n 60% van de wereldbevolking in megasteden woont.
Dat vraagt om steden die een stuk slimmer met de beschikbare ruimte omgaan. In mijn stuk over de uitdagingen voor de stad van de toekomst besprak ik al een aantal manieren waar hierop ingespeeld kan worden:
Om het wat tastbaarder te maken, wil ik in dit artikel ingaan op een paar concrete voorbeelden vanuit steden die al voldoen aan het label “mega stad”.
Aantal inwoners: 21 miljoen
Deze innovatie heeft een Nederlandse tintje, want hij is ontwikkeld door “onze” Daan Roosegaarde. Roosegaarde is kunstenaar, en wilde eens iets anders dan sensoren en data verzamelingen om de vervuilingen in de lucht te meten. Hij werkt liever met zaken als lichtgevend plankton. En dus een metershoge, luchtzuiverende toren. Zijn project werd al getest in Rotterdam, maar staat met de lucht van Bejing voor een veel grotere uitdaging.
De naam “Smog free tower”, is dan weer niet erg kunstzinnig, maar het dekt wel aardig de lading.
Aantal inwoners: 23 miljoen
De bevolking in China neemt met grote snelheid toe. Tegelijkertijd verdwijnt veel landbouwgrond aan verstedelijking. De oplossing: breng de landbouwgrond de stad in. Sunqaoi Shanghai is een gebied van ruim 100 hectare met onder andere algenkwekerijen, verticale zaadbanken, kassen, publieke pleinen en parken, maar ook huizen, winkels en restaurants. Want ook gezonde voeding is natuurlijk van levensbelang in de megastad van de toekomst. Zo kunnen de inwoners van Shanghai ook in de toekomst nog van hun zelf geteelde appeltje voor de dorst blijven genieten.
Het blijft natuurlijk giswerk om te bedenken hoe de steden waar we in wonen er in de toekomst uit gaan zien. Leg tien science fiction films of series naast elkaar, en je krijgt evenveel verschillende beelden van de toekomst. Eén ding is zeker: steden zullen alleen maar steeds drukker en efficiënter worden. De Washington Post weet dan ook zeker dat de toekomst van innovatie ligt bij de megasteden: niet alleen hebben zij economisch de machtigste positie, noodzaak is vaak ook de meester van beweging.
Zinkt de moed jou bij het horen van die gigantische bevolkingsaantallen al in de schoenen? Gelukkig zijn er ook innovaties die juist als perfect alternatief voor de grote stad kunnen dienen. Je kunt dus altijd nog je biezen pakken en in een hutje op de hei gaan wonen. Mij lijkt het heerlijk.