Er is intrigerend nieuws vanuit de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS). Onderzoekers daar hebben namelijk een volledig platte lens gefabriceerd die het complete kleurenspectrum kan weergeven.
Die platte lenzen (dunner dan een haar!) bestonden al, maar waren tot nu toe alleen geschikt voor zwart/wit opnames. Een glazen lens zorgt via de bolle vorm dat alle kleuren (die een minuscuul verschillende snelheid hebben als ze door glas gaan) tegelijkertijd bij de sensor aankomen, maar met een platte lens lukte dat niet.
Dat probleem is nu door de onderzoekers opgelost door paren van nanostructuren te gebruiken binnen de lens. Die structuren, gemaakt van titanium dioxide, kunnen op de een of andere manier er voor zorgen dat alle kleuren licht wél tegelijkertijd aankomen.
Het was volgens de onderzoekers nog een hele klus om die timing goed te krijgen. Uiteindelijk heeft het wel geresulteerd in een extreem dunnen en de complexiteit van het design. De groep op Harvard gaat nu verder met het opschalen van de lenzen, omdat ze denken dat er legio mogelijkheden zijn voor virtual en augmented reality.
Blijkbaar is de methode dusdanig dicht bij een commercieel haalbare kaart dat er zich al een bedrijf gemeld heeft en een licentie heeft afgesloten voor de technologie achter de lenzen. De vraag is natuurlijk wie dat is. Je zou denken dat het hebben van een platte lens een serieuze doorbraak zou zijn voor smartphone-makers, want het uitstekende deel achterop die smartphone is veel mensen en vooral designers een doorn in het oog.
Wie het is willen ze echter niet zeggen bij Harvard, dus we zullen moeten wachten totdat iemand, wellicht volgend jaar al, gaat aankondigen dat er een telefoon gaat komen zonder enig uitstekend deel aan de achterkant.
[Afbeeldingen © Jared Sisler/Harvard SEAS]