Het heeft Bill Gates een van de rijkste mannen ter wereld gemaakt, en het heeft ons ook een enorme rijkdom gegeven. MS-DOS was een van de eerste besturingssystemen voor PC’s ooit. Het was niet veel als je het zag, maar het kon wel veel. We stappen in de tijdmachine en gaan terug naar het jaar 1975, naar MS-DOS.
Het was zwart, er stond in grijze letters ‘C:\> en daar moest je dan je ding in gaan doen. In MS-DOS deed je allemaal ‘commands’. Je kon bijvoorbeeld schrijven MSbackup, en dan werd het programma Microsoft Backup gebruikt om te zorgen dat je bestanden kon opslaan. Met Copy kon je een bestand kopiëren van de ene plek naar de andere en met Del delete je ze dan weer. Was je nieuwsgierig in welke folder je je op dat moment begaf (een beetje zoals het blauwe puntje op Google Maps om aan te geven waar je bent), dan koos je gewoon voor Dir en kreeg je een overzicht van de map waarin je werkte.
Het is voor mensen die het nooit hebben gezien bijna niet voor te stellen dat dat ooit alles was. Geen visuele pracht, weinig overzicht en vooral echt de ‘eentjes en nulletjes’ waar mensen het altijd over hebben als het om computers gaat. Het leuke is dat IBM het bedrijf was dat ooit startte met MS-DOS. Het wilde voor zijn IBM-PC eigenlijk een eigen besturingssysteem schrijven, maar moest toen het maar niet wilde boteren met Gates in gesprek voor hulp van Microsoft. Hij kwam bij een ander bedrijf QDOS tegen en kocht het voor 50.000 dollar om het zelf verder te ontwikkelen: tot PC-DOS. Als IBM Microsoft DOS zelfstandig aan derden verkocht, dan heette het MS-DOS.
Uiteindelijk, en dat weten veel mensen, werd MS-DOS iets dat standaard op computers stond en dat betekende dat voor elke verkochte computer geld ging naar Microsoft (en dus ook Gates). Uiteindelijk is dat hoe hij zijn eerste grote fondsen heeft verworven. MS-DOS hebben we ook als gebruikers lang voorbij zien komen: helaas niet in de vorm van een uitbetaling op onze bankrekening, maar wel doordat het de basis was voor Windows 95, Windows 98 en Windows ME. Het begint daarbij en dan neemt de visuele kant het over.
MS-DOS lijkt een programma, maar het is dus echt een besturingssysteem. Een systeem dat ook vele innovaties kende, zoals de introductie van XCOPY in 1985 en DOSSHELL in 1988. Uiteindelijk is MS-DOS inmiddels niet meer in ontwikkeling. De laatste ontwikkeling van het besturingssysteem dateert alweer van 1994. Daarna werd het een integratie binnen het besturingssysteem Windows. Kortom, eigenlijk gebruiken we het inmiddels al jaren niet meer. Toch zijn er veel mensen die nog steeds allerlei commands uit hun hoofd weten. Het helpt aan de ene kant ook wel: je begrijpt door MS-DOS veel beter hoe computers werken. Hoe slim ze ook zijn geworden, nog steeds zit die basis er ergens toch nog wel in en dat is toch een heel mooi gegeven.
Inmiddels is MS-DOS open source geworden: je vindt de broncode gewoon op Github. Tegelijkertijd is MS-DOS nog steeds bezig met het afscheid nemen van die oude ruggegraat van het systeem. Afgelopen november heeft Microsoft drie Windows-componenten uitgefaseerd die uit het MS-DOS-tijdperk kwamen. En zo heeft iedereen nog steeds wel banden met MS-DOS: zeker als je erbij was, dat tijdperk waarin computers hun intrede deden. Dat was immers ook ongeveer het moment waarop MS-DOS kwam kijken. We missen het zeker niet, maar het is leuk om eraan terug te denken. C:\>exit