29.01.2024
Technology

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

By: Laura Jenny

BlogTechnology

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de tijdmachine en gaan op reis met Sony’s schattige robothond.

Artifial Intelligence Robot

Je denkt misschien dat we sinds 2023 volledig geobsedeerd zijn door kunstmatige intelligentie, maar drie keer raden waar de AI van AIBO voor staat: Artificial Intelligence roBOt. Het door Sony ontwikkelde dier kan dansjes, trucjes en laat emoties zien. Mede dankzij zijn oortjes kan hij er ontevreden, blij, maar ook boos of angstig uitzien. En net als bij een Furby kan een Aibo ook op een andere Aibo reageren, als ze maar dichtbij genoeg zijn.

Het apparaat werd uitgevonden door Dr. Toshitada Doi en hij werkte sinds 1994 al aan de robot. Hij deed dat samen met AI-expert Masahiro Fujita, die meende dat het gedrag van de robot zodanig complex en onverwacht moest zijn zodat mensen het leuk bleven vinden ernaar te kijken en ervoor te zorgen. Fujita vond destijds dat stemherkenning en ‘zien’ nog niet voldoende waren ontwikkeld om dat in te zetten voor kritische toepassingen, maar dat het voor een entertainmentrobot ideaal was. Uiteindelijk schopten de makers het ver met Aibo: het ging de boeken in als ‘s werelds eerste massaproductie-robot voor consumenten met als doel entertainment.

Aibo: sinds 1999

De oude versie die in 1999 verscheen, kende ongeveer 75 commando’s, die je kon geven door te praten of te aaien. Ook zijn er verschillende accessoires voor het dier: speeltjes, een bot (AIBone) en een bal. De bal was heel felroze omdat dat een goede kleur was voor de kleurencamera in de neus om de bal te kunnen zien. Sowieso is die neus wel bijzonder: die kon het bot laten balanceren.

De hond die in 1999 werd ontwikkeld, werd sinds 2007 niet meer gemaakt en sinds 2014 kun je als klant met problemen ook niet meer bij Sony terecht. Best sneu, want Doi was overtuigd dat mensen tegen 2010 allemaal wel een robot in huis zouden hebben. Echter zijn er sinds een paar jaar wat modernere broers en zussen van Aibo gemaakt. In 2017 werd er een nieuwe generatie Aibo aangekondigd en ze konden alleen via een soort loterij worden gekocht. Sowieso zien we steeds meer robots en AI, dus misschien hebben we in 2030 wél allemaal een robot in huis. En ja, je kunt je inmiddels ook afvragen of de smartphone niet een soort robot is.

OLED-ogen

Het is leuk om de oude Aibo te vergelijken met de nieuwe Aibo, want die is wel met zijn tijd meegegaan. De originele Aibo, de ERS-110, had een 64 bit processor, 16 MB werkgeheugen, sensoren en een speaker. De nieuwe variant, ERS-1000, heeft een 64 bit Quad-core processor, op druk gebaseerde aanraaksensoren, meerdere camera’s, mobiele connectiviteit, range finders, OLED-oogdisplays en zelfs een hittesensor. Je kunt hem in 3 uur opladen en dan gaat hij 2 uur mee. Wel is de robot wat zwaarder geworden: hij weegt nu 2,2 kilogram, versus de 1,5 kilogram die de eerste Aibo woog. Van die eerste Aibo zijn er maar 5000 gemaakt, maar de opvolger ERS-111 had al een productie van 40.000. De bestverkopende Aiibo-serie waren de ERS-210 en 220. Daarvan zijn er tussen de 65.000 en 100.000 verkocht.

Inmiddels zitten we in de vijfde generatie Aibo en is de nieuwste hond de ERS-1000, die in januari 2018 verscheen en waarvan elk jaar weer een nieuwe editie verschijnt. De meest recente is de espresso-editie uit 2023. Eigenlijk is het dus niet helemaal eerlijk om deze hond in de tijdmachine te doen, zou je denken, maar de originele Aibo is inmiddels een flinke brug weg van de wat minder robot, en meer hond-achtige robothond van de vijfde generatie.

Siri had een Aibo

Wil je meer Aibo-activiteit zien? Het apparaat zit in Doesn’t Really Matter van Janet Jackson, een aflevering van Frasier, de film Click en… in Siri. Vraag Siri maar eens of ze een huisdier heeft en een van de antwoorden is: “Ik had ooit een Aibo, maar hij keerde zich tegen me.” Dark, heel dark, maar er werd ook bij Aibo wel eens gedacht dat die zich inderdaad als robot tegen de mens kon keren. En ja, hij kon ook boos worden… Gelukkig zijn er nooit Aibo-doden of bijtincidenten gemeld, maar goed, wie weet wat die ERS-1000 in zijn mars heeft…

Share this post