Startup Urbee heeft een investering van 2,1 miljoen euro opgehaald voor hun elektrische deelfiets In Amsterdam. Vanaf november worden 300 slimme e-bikes over de stad verspreid. Het doel hiervan is dat je nu eindelijk écht eens die auto laat staan en op de fiets stapt.
Uit recente artikelen zoals ‘Amsterdammer rookt ruim 6 sigaretten per dag mee door luchtvervuiling’ (Het Parool augustus 2016) en ‘Amsterdam meest vervuilde stad van Nederland’ (Het Parool mei 2016) blijkt dat de luchtkwaliteit in Amsterdam onder de maat is. 80 procent van alle autoritten is korter dan 20 kilometer, de elektrische fiets is perfect voor afstanden van 0 tot 20 kilometer. Deze afstanden zou je dan voortaan kunnen afleggen met de e-bike. Je bent dan waarschijnlijk ook veel sneller op je afspraak dan dat je in de auto stapt en achteraan de file aansluit. Nog een voordeel: geen dure parkeerkosten in Amsterdam! Urbee wil de CO2–uitstoot in Amsterdam reduceren door autoverkeer te vervangen door gebruik van de elektrische fiets.
In eerste instantie komen er driehonderd deelfietsen op de markt, maar uiteindelijk moeten dat er 1500 worden. Ze willen eerst kleinschalig beginnen, zodat ze kunnen kijken wat wel en niet werkt. Het is de bedoeling dat de zakelijke markt maar ook privé-gebruikers de e-bikes gaat gebruiken. Aangezien veel autoverkeer gerelateerd is aan bedrijven richt Urbee zich in eerste instantie op bedrijven en bedrijfslocaties. Vooralsnog kun je alleen in Amsterdam van de deelfiets gebruik gaan maken, maar er zijn al wel plannen voor andere steden en zelfs het buitenland.
De e-bike beschikt over een accu met een elektrische hulpmotor. Je kunt hiermee afstanden van 65 tot 130 kilometer afleggen. Bovendien ga je met 25 kilometer per uur en ben je binnen no time bij je afspraak. Verder is het ook een slimme fiets: het slot, de accu en de fiets communiceren met elkaar en staan met elkaar in verbinding.
Je kunt de fiets reserveren met een app die beschikbaar is voor iOS en Android. Als je een reservering hebt gemaakt, krijg je een pincode waarmee je het slot kunt ontgrendelen. De fiets wordt gevolgd om diefstal tegen te gaan. Het platform garandeert een perfecte onderhoudsstaat en een volle accu voor gebruik, bij een te lage accu status wordt een fiets uit het reserveringssysteem gehaald. Bij een mankement kan dit gemeld worden in de app en wordt een nieuwe fiets toegewezen. Hier kan de OV-fiets van NS nog wat van leren!
De fiets kost overdag 4 euro per uur en ’s nachts 1 euro per uur. Je kunt ook een bedrijfsabonnement afsluiten en dan fietsen al je medewerkers voor 1 euro per uur op een Urbee. Geen gebruik? Dan betaal je ook niets.