23.01.2023
Technology

Waarom er nu in de hele techwereld ontslagen lijken te zijn

By: Laura Jenny

BlogTechnology

Het lijkt wel alsof het elke dag raak is: een massaontslag bij Microsoft, een paar dagen later komt Google daar nog bij, terwijl Amazon eerder deze maand al aankondigde 18.000 man op straat te zetten. Het is niet schering en inslag bij techbedrijf, het is schering en ontslag. Waar komt dat toch vandaan?

Coronavirus of stijgende prijzen?

Zijn het de stijgende prijzen van brandstoffen en energie? Is het de nasleep van het coronavirus? Is er ineens geen behoefte meer aan innovatie? Of nemen robots en kunstmatige intelligentie alles over? Wat is er toch aan de hand dat zoveel techbedrijven tienduizenden mensen op straat zetten. De 18.000 man die bij Amazon moest vertrekken? Dat was nog nooit eerder in zulke aantallen voorgekomen in de historie van het giga-bedrijf.

Bij Amazon wordt de onzekere economie als een van de grote redenen genoemd voor de ontslagen. Immers klagen mensen veel over de stijgende prijzen, waardoor ze geneigd zijn hun hand op de knip te houden en dat voelt een bedrijf als Amazon natuurlijk vrij snel. Bovendien had Amazon juist door het coronavirus juist veel extra mensen aan zijn personeelsbestand toegevoegd. Mensen die allemaal moesten helpen zorgen dat al die pakketjes bij de mensen thuis konden worden afgeleverd. Immers zat iedereen thuis en was online shoppen vaak de enige manier om te shoppen.

Ontslagen bij social mediabedrijven

Het blijkt echter dus niet alleen bij Amazon voor te komen, Twitter begon er in 2022 al mee, waar het bedrijf met Elon Musk aan het roer absoluut sneller geld moest verdienen en dat leek Musk slim om te doen door het mes in het personeel te zetten. Daarnaast waren er ook veel Twitter-medewerkers die zelf opstapten omdat ze het totaal niet eens waren met de grillen van hun nieuwe eigenaar. We kunnen het ze niet kwalijk nemen: er is heel veel veranderd bij het social medium sinds de SpaceX- en Tesla-man er aan het hoofd staat.

Meta kwam toen met een ontslagronde waarbij 13 procent van het volledige personeelsbestand een ontslagbrief kreeg. 11.000 banen zijn er verdwenen bij het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp. Het is verdrietig en heeft natuurlijk invloed op de innovatie binnen het bedrijf: dingen kunnen minder snel ontwikkeld worden, zoals het metaverse waar we op zitten te wachten. Alles zal langer duren en het is -zeker in het geval van het metaverse- wel de vraag of de wereld het toch regelmatig falende Meta die tijd wel gunt.

Tech staat onder druk

Die ontslagen in de techwereld zijn echter niet alleen bij social media en Amazon, ook bedrijven als Google, Microsoft, Spotify en Salesforce moesten tienduizenden mensen laten gaan. Bij allemaal is de reden ongeveer hetzelfde: de koopkracht gaat achteruit, mensen spenderen minder, stoppen minder in hun mandje en kiezen er eerder voor om een aankoop niet te doen wanneer ze de prijs van een artikel zien. Meer dan 150.000 man is vorig jaar in de techwereld van de Verenigde Staten ontslagen. Allemaal omdat er tijdens de pandemie te veel mensen werden aangenomen en men nu ziet dat er bij de consument geen ruimte is om extra veel geld uit te geven aan nieuwe mogelijkheden.

We gingen in de tijd van de pandemie natuurlijk allemaal vanuit huis de held uithangen op ons toetsenbord: we deden steeds meer online en dat is voor online bedrijven interessant. Nu het coronavirus een minder groot probleem is qua maatregelen is die constante online aanwezigheid minder. Mensen zijn vaak juist door die intense tijd thuis achter de computer gaan beseffen dat ze meer tijd offline willen spenderen. En aan het offline leven, hoe onvriendelijk het ook klinkt, hebben veel techbedrijven niks.

Innovatie

Hoewel de cijfers indrukwekkend zijn, is het niet voor het eerst dat de techwereld met flinke ontslagrondes te maken heeft. Vaak is het in de tijd van een crisis ook bij techbedrijven snel merkbaar dat er keuzes worden gemaakt. Immers hebben die bedrijven ook vaak een startup-achtige, jonge organisatie, waardoor die keuzes sneller worden genomen dan in oudere, loggere organisaties die al bestonden toen de computer er nog niet eens was.

Je zal er dan ook als gebruiker waarschijnlijk in de eerste instantie niet heel veel van merken, zeker als de economie weer aantrekt, want op dat moment kunnen techbedrijven ook snel bedenken dat ze juist weer mensen aantrekken. Maar dat betekent niet dat zulke enorme ontslagen niet schrikbarend zijn: het is erg verdrietig voor de mensen die op straat komen te staan, naast dat minder mensen die aan tech werken natuurlijk nooit een goed idee is voor de innovatie.

Share this post