Als er een manier is om je kinderen zoet te houden, dan is het wel met een iPad. Veel kinderen zullen er spelletjes op spelen, anderen kijken YouTube-video’s. Over gezinnen die speelgoed reviewen, kleurrijke kettingreacties en… Baby Shark. De cartoon waarin Baby Shark met zijn vriendjes wordt bezongen is niet alleen bekend vanwege zijn animatiestijl, maar ook omdat dat liedje niet uit je hoofd te krijgen is. En niet van ons netvlies, want Baby Shark is de eerste YouTube-video ooit die meer dan 10 miljard (!) keer is bekeken.
Het werd in november 2020 al het best bekeken YouTube-clipje allertijden, maar we zijn ruim een jaar later en de video behaalt dit bizarre record. Baby Shark is inmiddels veel groter dan alleen dat filmpje: er liggen knuffels van in de Intertoys, je kon in de Pathé naar de Baby Shark-movie en online koop je Baby Shark NFT’s. Dat heeft de nummer twee meest bekeken YouTube-video ooit niet voor elkaar gekregen. Dat is namelijk videoclip Despacito van Luis Fonsi (met 7.7 miljard views).
De records zijn interessant, maar wat nog fascinerender is, dat is hoe het geld genereert. Er zijn verschillende manieren waarop YouTubers geld verdienen. Het grootste deel is van advertentie-inkomsten. Voor je video komen altijd advertenties voorbij en daarvan krijgt de maker van de video een gedeelte zodra hij zich partner van YouTube mag noemen.
Je kanaal moet daarvoor in 12 maanden minimaal 4.000 uur bekeken zijn. Dat is op zich nog wel haalbaar, zeker als je viral gaat, maar je moet nog iets hebben: minimaal 1.000 abonnees. En dat is moeilijker. Leuk dat je kind elke keer Baby Shark wil zien, maar om nou meteen lid te worden van het kanaal? Blijkbaar wel: Pinkfong (het kanaal waarop de video te zien is) heeft meer dan 54 miljoen abonnees.
Je kunt er dus wel vanuit gaan dat het geld binnenstroomt. Het aantal dollar dat YouTube per view betaalt schijnt tussen de 10 en 30 cent te liggen (tussen de 9 en 26 eurocent). 100 keer 10 cent is niet zo interessant, maar 10 miljard keer: dat tikt aan! Daarnaast verdienen mensen ook nog geld aan die zojuist genoemde merchandise en gaan ze bijvoorbeeld partnerschappen aan, waardoor een bepaald merk wordt genoemd tijdens of voor of na de video.
Het is zodra je goed viral gaat heel slim om het niet alleen bij die ene video of dat ene kanaal te laten. Precies wat de mensen achter Baby Shark dus heel goed hebben begrepen. De video blijft hierdoor niet alleen hangen vanwege dat verschrikkelijke deuntje.