In de Amerikaanse staat Ohio werd twee weken geleden de 74-jarige Robert Godwin op straat neergeschoten. De moord werd live op Facebook uitgezonden. In een andere video op Facebook beweerde de dader dat hij in totaal al dertien personen heeft doodgeschoten.
Afgelopen maandag livestreamde een Thaise man zijn zelfmoord via Facebook, nadat hij eerst had getoond hoe hij zijn eigen dochtertje om het leven bracht. In beide gevallen duurde het respectievelijk 2 en 24 uur voordat de beelden offline werden gehaald. Volgens de chef van de Thaise politie kwam dat doordat Facebook in de Verenigde Staten is gevestigd en er aanzienlijk tijdsverschil tussen beide landen is.
Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, heeft eerder al in een reactie laten weten dat zijn bedrijf voorlopig op de tussenkomst van zijn gebruikers blijft rekenen om abnormale situaties te rapporteren. Op de lange termijn kunnen er uiteraard betere middelen in worden gezet dankzij artificiële intelligentie.
Maar volgens Jason L. Riley, een journalist die tevens een plek heeft in de raad van bestuur van de Wall Street Journal, is er een veel groter probleem en dat zijn de mensen die vragende partij zijn voor dit soort content: de sociale media-bewoner, die met zijn muis stemt en niet beschermd wil worden.
“De Godwin-video werd meer dan 1,6 miljoen keer bekeken, zelfs nadat de kleinzoon van het slachtoffer er op Twitter om smeekte te stoppen met het delen van de link er naar. Ook een video van een meisje uit de staat Georgia, dat zelfmoord pleegde, werd op YouTube en Facebook miljoenen keren bekeken. En dan is er nog de livestream van een tiener die seksueel misbruikt werd in Chicago. Niemand die de video zag, rapporteerde hem bij de politie.”
“Als samenleving moeten we onszelf de vraag stellen hoe we ertoe gekomen zijn dat jonge mannen het als een eer beschouwen om een meisje te verkrachten… en niet alleen dat ze zoiets een meisje aan kunnen doen, maar dat ze het ook nog met de hele willen delen,” aldus een familielid van het slachtoffer in de Chicago Tribune.
Sociale media verandert misschien onze gewoontes, maar niet onze basisinstincten. Ook artificiële intelligentie zal ons niet beschermen tegen onszelf.