21.09.2022
Video

De vind ik niet leuk-knop van YouTube werkt niet

By: Laura Jenny

BlogVideo

YouTube blijft video’s van hetzelfde type aanraden aan mensen die zo’n video van een ‘vind ik niet leuk’ hebben voorzien. Mozilla deed onderzoek naar het duimpje omlaag en komt tot die conclusie.

Grootschalig onderzoek

Mozilla heeft voor zijn onderzoek de data van meer dan 20.000 YouTube-gebruikers ingezet om te kijken of knoppen zoals ‘geen interesse’, ‘vind ik niet leuk’, ‘stop met het aanraden van dit kanaal’ en ‘verwijder uit kijkgeschiedenis’ wel zin hebben. Niet dus. Je krijgt alsnog constant video’s te zien van hetzelfde kaliber. In het beste geval zijn dat er de helft minder, maar alsnog komen er veel video’s door het algoritme heen. Mozilla werkte met gigantisch veel data: het ging om meer dan 500 miljoen aangeraden video’s.

Het gebruikt zijn RegretsReporter om deze data te genereren. Dit is een extensie waarbij je een soort stopknop krijgt voor YouTube en aan de achterkant signaleerde dat aan YouTube één van de bovenstaande opties. Maar wat blijkt: geen enkele van die opties zorgt ervoor dat je van dat type video’s af bent. Wel blijkt dat ‘stop met het aanraden van dit kanaal’ en ‘uit kijkgeschiedenis verwijderen’ iets effectiever waren.

Geen respect voor zijn gebruikers

Mozilla vindt dat de onderzoekers geen respect hebben voor de feedback van gebruikers of de tijd die gebruikers spenderen op het platform. YouTube op zijn beurt zegt dat het onderzoek totaal geen rekening houdt met hoe YouTube werkt. Een opmerkelijke stelling, aangezien dat in principe niet relevant is: zo’n knop indrukken zou wel moeten helpen en dat doet het dus nagenoeg niet. YouTube valt echter niet daarover, maar meer over wat Mozilla als een soortgelijke video bestempeld. Volgens Mozilla is iets een soortgelijke video wat op het videoplatform helemaal niet wordt gezien als een soortgelijke video.

YouTube wil bovendien niet meteen een heel onderwerp voor je uitsluiten, laat de woordvoerder weten. “Belangrijk is dat onze controles geen hele onderwerpen of standpunten wegfilteren, omdat dit negatieve effecten zou kunnen hebben voor kijkers, zoals het creëren van echokamers. We verwelkomen academisch onderzoek op ons platform en daarom hebben we onlangs de Data API-toegang uitgebreid via ons YouTube Researcher Program. Het rapport van Mozilla houdt echter geen rekening met hoe onze systemen eigenlijk werken, en daarom is het moeilijk voor ons om veel inzichten te vergaren.”

YouTube

Waarschijnlijk is het zo moeilijk voor YouTube, omdat het moet kiezen tussen de gebruikerservaring en de gebruikerstevredenheid. Het is een dunne lijn die het platform met zijn algoritme bewandeld en dat blijkt nu ook wel uit het onderzoek. Het is overigens niet alleen een probleem dat bij YouTube voorkomt: ook andere social media zijn niet heel goed in het zorgen dat je video’s die je aanmerkt als niet oke ook daadwerkelijk in de toekomst niet meer ziet. Het zal altijd een probleem blijven, omdat deze platformen niet te streng willen zijn: ze willen immers ook dat je zoveel mogelijk video’s ziet.

Share this post