19.02.2024
Video

Podcast: Dit zijn de lichtpuntjes van Louis van Gaal

By: Jeroen de Hooge

BlogVideo

Vandaag is er een nieuwe (video)podcast beschikbaar gekomen waarin voormalig bondscoach Louis van Gaal voor het eerst in lange tijd een interview geeft.

Van Gaal gaat voor de Podcast-serie Lichtpuntjes (van SIRE) in gesprek met journalist Diana Matroos over een breed scala aan onderwerpen. In het interview van zegt een persoonlijke en maatschappijkritische Van Gaal o.a. dat hij liever in Portugal is dan in Nederland “vanwege de afglijdende normen en waarden in Nederland”. Dit komt volgens hem door onze politieke leiders, en hij hoopt op “een kentering in de maatschappij” waarbij “Tweede Kamerleden het goede voorbeeld moeten geven”. Ook gaat hij in op zijn ziekte (“hoop dat dit de laatste ziekte is geweest”) en reflecteert hij op zijn eigen leven.

Podcast

De indrukwekkende carrière van Louis van Gaal als voetbalcoach is onmiskenbaar. Hij is een van de beste trainers die Nederland ooit gekend heeft, en staat vooral bekend om zijn directheid en de sterke band die hij met zijn spelers opbouwt.

Maar Van Gaal is nu open over zijn unieke visie op het leven. Hoe vindt hij hoop in uitdagende tijden? En hoe lukt het hem om lichtpuntjes te zien in alle mensen om hem heen?

De podcast beluister je hieronder. (Of klik door naar Spotify.)

Andere BN’ers

De podcast is opgenomen in een reeks gesprekken met BN-ers binnen thema hoop. Ook Frank Lammers, Laurentien van Oranje, Roxeanne Hazes en Achmed Aboutaleb zijn gast geweest. Deze gesprekken beluister je hier op Spotify.

Hoe hoopvol ben jij?

Het merendeel van de Nederlanders (62%) is de afgelopen vijf jaar minder hoopvol geworden over onze samenleving. Grote maatschappelijke problemen waar Nederlanders het minste hoop bij voelen, zijn o.a. oorlogen, vluchtelingencrisis, inflatie, klimaat, polarisatie en de krapte op de woningmarkt. Vier op de tien mensen zijn zelfs niet hoopvol over de samenleving, terwijl 81% het belangrijk vindt hoopvol te zijn.

Experts benadrukken dat het hebben van hoop een positief effect heeft op onze gemoedstoestand en op de samenleving als geheel. SIRE is daarom gestart met de campagne ‘Vind je lichtpuntje en durf te hopen’, waarmee ze Nederlanders wil aanmoedigen om te ontdekken wat hen hoop geeft.

Hoop als verbindende kracht

Volgens Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog en emeritus-hoogleraar Universiteit Gent, is hoop verbindend en kan het dienen als drijvende kracht om in actie te komen: “Hoop is belangrijk. Juist nu. Het moedigt mensen aan om samen te werken en zich in te zetten voor een betere toekomst, wat uiteindelijk leidt tot positieve verandering in de samenleving. Door iets kleins te doen voor je eigen omgeving, word je niet alleen zelf hoopvoller, maar anderen ook.

Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat hoop ook aanstekelijk werkt: 42% wordt hoopvol van anderen en 60% vindt het leuk te horen waar anderen hoop van krijgen.

Share this post