11.11.2022
Video

​TikTok moet mogelijk miljarden betalen in Nederlandse aanklacht

By: Laura Jenny

BlogVideo

Videoplatform TikTok heeft het verloren. Het mag door Nederlandse organisaties worden aangeklaagd van het schaden van de privacy van kinderen. Een flinke claim die tot een boete van wel 6 miljard euro kan oplopen. TikTok probeerde de aanklacht te omzeilen, omdat het meent dat het niet opereert in Nederland (het Europese hoofdkantoor staat in ierland) en het op basis daarvan niet kan worden aangeklaagd, maar daar was de rechter het niet mee eens.

6 miljard euro boete voor TikTok

Er is door meerdere Nederlandse organisaties een massaclaim neergelegd bij TikTok: Stichting Take Back Your Privacy, de Consumentenbond, Stichting Onderzoek Marktinformatie en Stichting Massaschade & Consument hebben meerdere rechtszaken aangespannen tegen het videoplatform, omdat het het niet nauw neemt met de privacy van zijn gebruikers. Iets waar het zelf niet over eens is, al heeft het wel besloten om ondanks de belofte nooit gegevens te gaan delen met China toch aangegeven dat het begin december wel bepaalde gebruikersdata (maar zeg maar gerust alle data) te sturen naar medewerkers in China.

Alles bij elkaar is dat 6 miljard euro, maar dat is niet de enige rechtszaak waarin TikTok verwikkeld is. In Ierland wordt TikTok ook onderzocht. Echter meent TikTok dat de Europese regels moeten worden verduidelijkt. Het is voor TikTok misschien niet helemaal duidelijk hoe de app moet omgaan met de data van minderjarigen: dat is waarvoor de app de claims krijgt. Boetes in de vorm van schadevergoedingen, want het videoplatform heeft volgens tienduizenden consumenten die meedoen aan de claims verkeerd gehandeld met de data van deze kinderen.

Data verzamelen

In ieder geval heeft het platform zich door deze actie niet populair gemaakt bij de Consumentenbond, dat zich negatief uitspreek over hoe TikTok zijn onder zijn verantwoording probeert uit te komen. TikTok zou al langer data verzamelen op grote schaal en die ook nog delen met adverteerders. Ook doet het wat de Consumentenbond betreft veel te weinig om de verslavingsgevoeligheid op het platform tegen te gaan.

De ChristenUnie wil zelfs nog wat verder gaan: het wil onderzoeken of TikTok aan de Nederlandse regels voldoet wat betreft de bescherming van privégegevens en eventueel zelfs een verbod opleggen, al is dat laatste niet iets wat heel snel zal gebeuren. Het is en blijft een moeilijke kwestie: er is duidelijk veel onvrede over hoe TikTok bepaalde zaken aanpakt, maar tegelijkertijd zitten er gigantisch veel mensen op het platform die daar veel plezier aan beleven.

Het is nu even afwachten hoe de verdere rechtszaken gaan lopen en of TikTok zelf actie onderneemt om te verbeteren. Het hangt in ieder geval een flinke boete boven het hoofd en dat is alleen nog maar een Nederlandse…

Share this post