Iedereen kent dat wel: je wil gewoon even wat achtergrondmuziek en zoekt dan maar een remix van bijvoorbeeld 90’s RnB of Tiesto’s beste hits in een YouTube-playlist. Maar, wat als je een vette remix wil maken voor in je Short? Dat kan straks met AI. Al moet je er wel wat voor doen.
YouTube test de mogelijkheid om remixes gemaakt met AI te maken, waardoor je bekende muziek die onder licenties valt kunt remixen, zolang dit onder de 30 seconden blijft. Je kunt vervolgens met AI kiezen voor een bepaalde stemming of een bepaald muziekgenre. YouTube heeft het nog niet bij iedereen beschikbaar gemaakt, slechts bij een handjevol creators, die dan met prompts, dus tekst, nieuwe elementen aan een lied kunnen toevoegen.
Het is dus niet zozeer dat je een playlist aanzet en dat is het. Je moet juist actief met de mix bezig zijn en de AI vertellen wat je wil. YouTube zegt: “Deze gerestylede soundtracks hebben een duidelijke verwijzing naar het originele nummer in de short zelf en op de audiopagina van de short, en geven ook duidelijk aan dat de track is gerestyled met AI.” Het is niet mogelijk om dit zomaar met alle muziek te doen: er is een bieb om uit te kiezen.
De YouTube-functie heet Dream Track en er worden ook door AI-gegenereerde stemmen van artiesten gebruikt. Het gaat om bekende artiesten die hiervoor nadrukkelijk toestemming hebben verleend, waaronder Demi Lovato, John Legend, Charlie Puth en Charli XCX. YouTube is er ook al een tijdje mee bezig: in juni startte YouTube al met het polsen van platenlabels om deze functie mogelijk te maken.
AI speelt een steeds grotere rol in de muziekwereld. Waar veel artiesten erop tegen zijn als AI hele nummers maakt met ‘hun’ stem, daar zie je de laatste tijd dat steeds meer artiesten het maar omarmen. Tot op zekere hoogte: dat zie je nu bij deze functie, maar bijvoorbeeld ook het feit dat het met AI afgemaakte nummer van The Beatles kans maakt op een Grammy krijgt eigenlijk weinig kritiek. If you can’t beat em, join em, zullen veel artiesten denken: AI verdwijnt echt niet zomaar.
Op Spotify wordt muziek die met AI is gemaakt geweerd, maar ook daar is AI van toepassing want je kunt er playlists mee maken of verrijken. AI doet dus zo langzamerhand steeds meer zijn intrede in de muziekbusiness, waarbij je het je kunt afvragen of er in de toekomst dan toch wel ruimte is voor een AI-nummer op 1 in de top 40.